top of page

Principalele discipline din curiculă

Conținutul planului de învățământ, prin disciplinele propuse, este corelat cu cel al unor programe de studii derulate în universități din state cu tradiție în domeniul dezvoltării teritoriale inteligente.  Fiecare disciplina din planul de invatamant detine o brosura care cuprinde principalele informatii despre curs: structura, conceptele de baza si bibliografie.

Capitalul uman şi dezvoltarea teritorială

Liliana Dumitrache

Capitalul uman și dezvoltarea teritorială (CUDT) încearcă să evidențieze rolul capitalului uman în dezvoltarea teritorială, necesitatea evaluării corecte și a planificarii acestuia pe termen lung, în scopul rreșterii productivității și competitivității teritoriilor. Investițiile în capitalul uman, în sănătatea, educația și competențele indivizilor creează premisele și, în același timp, constituie fundamentul dezvoltării teritoriale inteligente. Materialul de față reprezintă o trecere în revistă succintă a temelor și noțiunilor ce vor fi abordate pe parcursul unui semestru.

Planificare teritorială strategică

Cristian Tălângă

Obiectiv principal: Cunoaşterea, înțelegerea şi analiza adecvată a proceselor de dezvoltare teritorială în scopul elaborării strategiilor, planurilor şi programelor de amenajare a teritoriului.

 

Organizarea şi dinamica sistemelor de transport

Cristian Tălânga

Sistemul de transport prezintă elemente şi relații specifice, iar dinamica lor are loc după legități care îi conferă particularități de diferențiere. Viteza mare de circulație a fluxurilor şi funcția de tranzit reprezintă caracteristica principală care-l deosebeşte de alte sisteme ale spațiului geografic.

 

Politici publice în dezvoltarea teritorială

Mariana Nae

Problematica politicilor publice nu poate fi omisă și nu poate fi considerată în afara mizelor teritoriale contemporane. Pentru a înțelege natura relațiilor dintre acțiunea publică și dimensiunea teritorială, ar trebui să avem în vedere mai multe axe, direcționate către mai multe teme.

Regenerarea şi reconversia teritoriilor  

Mariana Nae

În prezent, teritoriile au devenit mult mai importante în explicarea și interpretarea proceselor și activităţilor umane. Teritoriile sunt înţelese în teoriile sociale ca un efect al interconectivităţii practicilor și activităţilor socio - spaţiale. Ele sunt interpretate ca un produs al reţelelor relaţionale. Conexate spaţialităţii, teritoriile sunt supuse istoricităţii, permeabilităţii, schimbărilor, tensiunilor și contradicţiilor. Cum teritoriile sunt supuse muabilităţii și sunt în permanenţă devenire,
procesele de regenerare pot fi asociate sau pot contribui în proporţii diferite la noi configuraţii teritoriale.

Bazele dezvoltării teritoriale inteligente

Daniela Zamfir

Cursul cu titlu Bazele dezvoltării teritoriale inteligente (BDTI) este dedicat studenților din anul I ai masterului interdisciplinar Dezvoltare teritorială inteligentă (InterMaster). Acest curs încearcă să pună bazele în ceea ce
privește dezvoltarea teritorială inteligentă prin abordarea conceptuală a dezvoltării teritoriale și, mai ales, a inteligenței teritoriale transpuse într-un anumit tip de dezvoltare.

 

Dezvoltare urbană şi piaţă imobiliară

Bogdan Suditu

În cadrul activităților didactice din cadrul acestuia vor fi prezentate aspecte teoretice specifice domeniului geografiei urbane, urbanismului şi economiei urbane cu impact asupra caracteristicilor şi dinamicilor diferențiate a piețelor imobiliare. De asemenea, vor fi evidențiate şi analizate aspectele terminologice specifice domeniilor menționate, permițând astfel înțelegerea relațiilor dintre dezvoltare urbană şi piața imobiliară, precum şi rolul actorilor publici şi privați în modelarea si observarea dinamicilor piețelor imobiliare şi a realităților spațiale urbane.

Marketing teritorial  

Bogdan Suditu

În cadrul acestui curs vor fi prezentate elemente teoretice şi aplicative privind marketingul teritorial, destinate studenţilor
masterului interdisciplinar Dezvoltare teritorială inteligentă (InterMaster), dar şi altor profesionişti ai teritoriului din cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi centrale, consultanţilor şi cercetătorilor din domeniul planificării urbane şi teritoriale, precum şi oamenilor politici interesaţi de promovarea şi dezvoltarea teritorială la diferite scări de teritorială (comune, oraşe, judeţe, regiuni, asociaţii intercomunitare, aglomeraţii urbane sau arii metropolitane).

Evaluarea capitalului natural    

Laura Comănescu

Cursul de Evaluarea Capitalului Natural face parte din planul de învățământ al anului 1 (semestrul 1) și pornește de la premisa că pentru a se realiza optim procesul de dezvoltare teritorială, acesta trebuie cunoscut și valorificat superior. Capitalul natural stă în lucrările de specialitate vis-a-vis de conceptul de dezvoltare durabilă. Tocmai de aceea, evaluarea capitalului natural trebuie privită dintr-o perspectivă mai largă, ea constituind bază a educației pentru dezvoltare durabilă. Aceasta depinde fără îndoială de modul de utilizare a capitalului intelectual și a celui natural, care se găsesc într-o interacțiune tot mai puternică, odată cu progresul cunoașterii și a societății omenești, în general (Zaman, Gherasim, 2010).

Aplicaţii GIS în dezvoltarea teritorială inteligentă  

Gabriel Simion

GIS este acronimul în limba engleză pentru Geographical Information Systems (Sisteme Informaţionale Geografice). GIS
cunoaște o dezvoltare exponenţială, fiind aplicat în domenii diverse, de la sistemele de navigaţie instalate pe autoturisme, la analizele privind infracţionalitate urbană, răspândirea bolilor, cercetările arheologice sau alegerea locurilor optime pentru amplasarea marilor centre comerciale.

 

Interfaţa urban-rural. Structură şi dinamică  

Valentina Ilinca Stoica

Cursul cu titlul „Interfața urban-rural: structură și dinamică” se adresează studenților programului de studii de masterat Dezvoltare Teritorială Inteligentă (InterMaster), fiind planificat a se derula în anul I, semestrul II. Prin intermediul acestuia vor fi analizate particularitățile zonei de interferență urbanrural, în cadrul căreia coexistă trăsături urbane și rurale și a cărei configurație este modificată continuu sub acțiunea a diverși factori și procese.

Revitalizarea spaţiului rural  

Valentina Ilinca Stoica

Importanța acestui curs rezidă chiar din tematică, în contextul în care spațiul rural se suprapune peste cea mai mare parte a teritoriului național, în cadrul căruia locuiește aproape jumătate din populația României. În prezent, multe zone rurale prezintă multiple disfuncționalități (economice, demografice, sociale, environmentale), sub acțiunea efectelor cumulate ale mai multor factori, fiind necesară identificarea unor mijloace de revitalizare a acestora.

Evaluarea capitalului natural    

Laura Comănescu

Cursul de Evaluarea Capitalului Natural face parte din planul de învățământ al anului 1 (semestrul 1) și pornește de la premisa că pentru a se realiza optim procesul de dezvoltare teritorială, acesta trebuie cunoscut și valorificat superior. Capitalul natural stă în lucrările de specialitate vis-a-vis de conceptul de dezvoltare durabilă. Tocmai de aceea, evaluarea capitalului natural trebuie privită dintr-o perspectivă mai largă, ea constituind bază a educației pentru dezvoltare durabilă. Aceasta depinde fără îndoială de modul de utilizare a capitalului intelectual și a celui natural, care se găsesc într-o interacțiune tot mai puternică, odată cu progresul cunoașterii și a societății omenești, în general (Zaman, Gherasim, 2010).

Vulnerabilităţi şi riscuri în dezvoltarea aşezărilor umane    

Tiberiu Florescu

Cursul intitulat Vulnerabilități și riscuri în dezvoltarea așezărilor umane (VR-DAU) este dedicat studenților din primul semestru al programului InTer Master. Următoarele trei motive îl fac un curs de deosebit de interesan pentru parcursul profesionalt: 1. Aplicarea concretă a unor modele și teorii însușite în cadrul programului, într-o abordare transdisciplinara,
de sinteza, 2. Întelegerea unor aspecte contemporane privind guvernanța urbana si 3. Ccorelarea problematicilor complexe ale dezvoltarii așezarilor umane și utilizarea metodelor și instrumentelor moderne în planificarea urbană si teritorială.

 

Metode și instrumente inovatoare de proiectare și de planiicare
urbană și teritorială 

Tiberiu Florescu şi Andrei Mitrea

Cursul intitulat Metode și instrumente inovatoare de proiectare și de planiicare urbană și teritorială (MI−PPUT) este un curs aplicat, care le oferă studenților următoarele avantaje: 1. O perspectivă de ansamblu asupra practicilor curente de planiicare urbană și teritorială; 2. Un instrumentar variat și eicient de analiză și de proiectare la scară urbană și teritorială;
3. O suită de tehnici de gestiune a cooperării și de negociere. Astfel, după parcurgerea cursului, studenții vor i pregătiți să își negocieze poziții cheie în cadrul echipelor pluridisciplinare.

Regiuni inovatoare şi teritorii funcţionale   

Gabriel Pascariu

Cursul privitor la Regiuni inovatoare și teritorii funcționale oferă studenților posibilitatea de a cunoaște o serie de tendințe actuale în ceea ce privește politicile regionale ale Uniunii Europene (UE) precum și modul în care România se racordează la acestea. Regiunile din Statele Membre ale UE reprezintă totodată principala formă de organizare teritorială la nivelul căreia se implementează politicile regionale, se monitorizează nivelurile de dezvoltare și indicatorii coeziunii în tripla ei
dimensiune socială, economică și teritorială. 

Problematica teritorială a zonelor de activități 

Claudiu Runceanu

Peisagistică 

Cerasella Crăciun

Disciplina ”Peisagistica”, introduce studentul masterului interdisciplinar în tipologiile de peisaj, precum și în scările
de abordare ale acestuia, de la nivel teritorial, la Peisajul de Detaliu.

Eco-dezvoltare şi peisaj      

Cerasella Crăciun

Disciplina își propune să transmită studenților informațiile cu privire la relația care există între Peisaj, Dezvoltarea Teritoriala si Triada formată din resursele cvasi-/semi-naturale, antropice și cultural; promovarea Peisajului ca element de eco-dezvoltare (ecologica si economica), precum și ca vector de dezvoltare în teritoriu, în contextul sustenabilității și
dezvoltării durabile, a protecției mediului şi amenajării teritoriului.

Metode şi tehnici de cercetare    

Cerasella Crăciun

Disciplina este situata în sfera disciplinelor formative si îşi propune ca obiectiv general sa transfere cunoștințe studentului masterand necesare pentru dezvoltarea abilităților fundamentale de cercetare aplicata.

Valorificarea inteligentă a capitalului cultural la nivel teritorial  

Alexandru Calcatinge

Obiectivul principal al cursului este interpretarea complexă, într-o abordare holistică, a proceselor de dezvoltare şi a evoluţiei sistemelor de aşezări în context teritorial.

Sisteme şi modele europene de planificare spaţială   

Andrei Mitrea

Următoarele două motive fac acest curs de sinteză deosebit de interesant: 1. este primul curs din România care
tratează sistematic relația între sistemele de planificare ale Statelor Membre și discursurile Comisiei Europene; 2. este unul din puținele cursuri de planificare care trasează evoluția ideii de planificare spațială ‚europeană’. Istoria acestei idei explică, în mare parte, transformările din interiorul acestor sisteme pe o perioadă de aproximativ un sfert de secol sau mai mult. Disciplina oferă așadar studenților o perspectivă de ansamblu, suficientă pentru a le permite lucrul eficient în mijlocul discursurilor europene de planificare.

Guvernanţă teritorială inteligentă      

Paul Mureşan Iuga

Obiectivul general al cursului se referă la abilitatea de a dobândi o cunoaștere ridicată a modului de funcţionare a
sistemului instituţional al Uniunii Europene, precum şi o gamă largită a politicilor publice europene (în special în domeniile amenajarea teritoriului, economie, social şi de mediu)

Metode de reprezentare în analiza teritorială (CAD)      

Reinhold Stadler

Disciplina “Metode de reprezentare în analiza teritorială (CAD)” este astfel construită încât studenţii să parcurgă un ciclu complet, chiar extins de reprezentare graică speciică unui proiect de planiicare teritorială/urbană. Competenţele aferente disciplinei sunt fundamentale pentru piaţa forţei de muncă şi calitatea documentaţiilor de urbanism şi amenajarea teritoriului. Acest lucru este datorat importanţei spaţializării intervenţiilor şi reprezentării graice a acestora, astfel
încât autorităţile contractante şi comunitatea să poată înţelege mai bine documentaţiile elaborate de absolvenţii programului de masterat. Disciplina are un caracter unic deoarece studenţii vor avea posibilitatea de a opera în mai multe softuri complementare, diferenţiindu-se de alte cursuri similare care sunt axate în jurul unui singur soft.

Mobilitate durabilă pentru teritorii inteligente    

Reinhold Stadler

Disciplina “Mobilitate durabilă pentru teritorii inteligente” este construită astfel încât să ofere studenţilor cunoștinţe de bază în ceea ce privește problematicile contemporane la nivelul mobilităţii urbane. Pentru a se încadra în tematica programului de masterat „dezvoltare teritorială inteligentă”, disciplina va accentua provocările şi oportunităţile
în cazul teritoriilor inovatoare şi a oraşelor inteligente din perspectiva mobilităţii urbane. Astfel, studenţii vor fi capabil
să înţeleagă şi să găsească soluţii pentru nevoile de accesibilitate ale teritoriilor inovatoare valorificând tehnologiile de informaţie şi comunicare (TIC). Acest lucru este esenţial în contextul în care România este deja renumită la nivel European şi nu numai pentru potenţialul ridicat în domeniul IT

bottom of page